top of page

MVA på akupunktur

Oppdatert: 26. okt. 2023

Fra 2022 har regjeringen bestemt å innføre moms på akupunkturbehandlinger. Dette innføres samtidig som landet er midt i en pandemi og behov for helsefremmende tiltak er på sitt høyeste. Med dette anses akupunkturbehandling i større grad som en behandlingsform forbeholdt de velbemidlede og ikke for vanlige folk. Og for å få sagt dette med en gang: Akupunktur som komplementær medisin hjelper, og er også anbefalt som ikke-medikamentell behandling ved mer enn 30 tilstander i kliniske retningslinjer, veiledere og legemiddelhåndbok i Norge. Dette understøttes av at akupunktur faktisk også benyttes av leger, jordmødre, fysioterapeuter m.fl.

Når akupunkturbehandling nå blir momsbelagt er dette noe som utelukkende går ut over vanlige folk med behov for en ikke-medikamentell behandling. Samtidig som sykehus sliter med overbelastning og må utsette planlagte behandlinger og avvise pasienter med ikke livstruende lidelser, velger altså regjeringen å gjøre det dyrere å oppsøke andre behandlingsformer. I tillegg innebærer vedtaket at ufaglærte akupunktører innen godkjente helsefag - med muligens ett eller flere helgekurs - gis et konkurransefortrinn fremfor godkjente akupunktører med 4 års utdannelse. Følgen av dette vil være flere feilbehandlinger eller i beste fall dårligere resultater ved akupunkturbehandlinger.

Jeg har full forståelse for at regjeringen ønsker å finne nye måter å øke statens inntekter på for å finansiere ulike gode tiltak og innfri valgløfter. Å gjøre akupunkturbehandling momsbelagt midt i en pandemi på bekostning av helsevesenet og trengende pasienter er ikke rette vei å gå. 


76 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page